• Tehnika trčanja
Tehnika trčanja
01.04.2014. \\ Fitness i dijeta

Iako trčanje podrazumijeva prirodne pokrete i djeluje kao nešto što svatko intuitivno zna i može, dobra tehnika trčanja se uči i razvija s iskustvom. Kvalitetni način trčanja osigurava bolje rezultate i smanjuje mogućnost povreda. Za dobru tehniku potrebno je uskladiti pokrete čitavog tijela, a najbolje je trčati postupno osvješćujući dio po dio i usavršavati ga.

Glava se drži uspravno s pogledom usmjerenim prema naprijed, a brada je u prirodno opuštenom položaju (ne smije stršati niti biti spuštena uz prsa). Ramena također moraju biti opuštena. Česta je pogreška podizanje i ukočenost ramena što može uzrokovati nepotrebni dodatni napor. Protresite ramena i neka zauzmu prirodan položaj. Izbjegavajte i rotaciju u ramenima jer se time rotira i čitavo tijelo.
Ruke se moraju gibati naprijed-nazad uz tijelo (ne ispred tijela jer dolazi do rotacije trupa), čime se usmjerava i pravocrtni rad nogu i daje ritam trčanju. Laktovi su pod kutem od 90 stupnjeva, a šake nemojte čvrsto stisnuti, već prstima lagano dodirujte dlanove, osjetite kako vam zrak prolazi šakom.
Leđa pri trčanju moraju biti ravna u odnosu na donji dio tijela, pogrešno je savijanje u struku. Cjelokupni položaj tijela trebao bi biti lagano nagnut prema naprijed jer se na taj način i težište pomiče prema naprijed čime se olakšava kretanje. Također, treba pripaziti na skakanje uvis za vrijeme trčanja koje nepotrebno troši energiju. Pravilno je izbjegavati vertikalno kretanje tijela, a usmjeriti se prema kretanju naprijed.
Stopala bi trebala gaziti točno ispod tijela pa je bolje skratiti korak jer produžavanjem koraka počinje se trčati na petu koje može biti opasno, posebno za zglobove na kojima je u tom položaju najveće opterećenje. Trčanjem na petu sa svakim se korakom koči kretanje čime se smanjuje učinkovitost. Najbolje je gaziti sredinom tabana jer se na taj način omogućuje elastičnost pokreta i smanjenje udaraca. Kada su kraći koraci, povećava se i kadenca koraka (broj koraka u minuti). Optimalna kadenca je 160 – 190. Također, suviše brzo trčanje, posebice u počecima bavljenja trčanjem, može uzrokovati ozljede i preforsiranja organizma.

Povezani savjeti