• Koliko je zdrava rotkvica
Koliko je zdrava rotkvica
08.04.2014. \\ Zdrava hrana

Smatra se kako rotkvica potječe iz južne Azije, te da se uzgajala u Egiptu u doba faraona. Takođe su bile popularne kod Grka koji su ju često jeli te ju prinosili kao žrtvu za svoje bogove. Ovo je proljetno povrće koje sadrži fosfor, željezo, kalij, kalcij, bakar, vitamin C, B6 i K.

Rotkvica je vrlo često na stolovima domaćinstava, te ima svoja ljekovita svojstva koja blagotovrno djeluju na rad organizma. Pozitivno djeluje na tegobe s jetrom i žuči, te na probavu, savjetuje se jesti ovo povrće kod prehlada, kašlja, gripe, a ublažuje i kašalj. Također je izvrsna za čišćenje lica, hidratizaciju kože, te za neke vrste osipa. Kako sadrži vitamin B i C odlična je i u tegobama s ostalim kožnim bolestima.

Može se koristiti u raznim salatama, jesti kao prilog, te kao dodataka raznim jelima poput pečenih paprika, masnih jela, može se kombinirati i sa egzotičnim voćem, a može se također i pirjati. Crvene je boje te kod kupnje treba tako i izgledati dok lišće treba biti svježe i zeleno. Rotkvice možete držati u hladnjaku do tri dana s time da lišće treba ukloniti, ako ih držite u vrećici mogu tako stajati i do tjedan dana.