• Kako se boriti protiv prehlade?
Kako se boriti protiv prehlade?
18.11.2014. \\ Zdravlje

Na prvi znak gripe i prehlade ne morate odmah trčati prema ormaru sa lijekovima ili ih kupovati u ljekarni. Postoji hrpu drugih načina kako ju možete izbjeći i zaustaviti bez da se trujete bilo kakvim kemikalijama. Nastavite čitati i saznati ćete koji su.

Ponekad neke simptome ne bi ni trebali tretirati. Vjerovali ili ne, mnogi od simpttoma koji prate početak prehlade i gripe su zapravo dio procesa ozdravljenja - naznake da se imunoloki sustav bori. Na primjer, vrućica dokazuje da je vaše tijelo poduzele brže mjere za uništavanje virusa. Postaje lakše sa visokom temperaturom. Štoviše, viša temperatura tijela povećava cirkulaciju krvi proteina i time brže i učinkovitije ubijaju štetne mikroorganizme. Dakle, ako jedan, dva dana imate temperaturu između 37,5 i 28 to znači da se tijelo brže liječi. Kašalj je još jedan simptom koji može biti jako koristan - čisti dišne puteve od sekreta koji otežavaju disanje. Čak se i problemi sa nosem trebaju rješavati postepeno. Nos osigurava protok krvi u žilama u nosu i grlu, a time sprječava imunološki sustav da radi učinkovitije. Također je dobro često curenje nosa jer izlaze virusi i štetne bakterije.

Ostanite na toplom i opustite se. Tako će tijelo zadržati svu energiju i poslati ju imunološkom sustavu u borbi protiv bolesti. Pijte toplu tekućinu. Ona ublažava curenje iz nosa, spriječava dehidraciju i ublažava patnje u membranama između nosa i grla. Ukoliko vam nos smeta tijekom spavanja isprobajte jednu staru metodu. Topli biljni čaj sa 20 - 25 g koncentriranog akohola. No to nemojte ponavljati jer bi moglo djelovati suprotno. Otuširajte se u vrućoj vodi. Nemojte izlaziti i putovati. Bolesno tijelo je dovoljno pod stresom, ne trebate ga još dodatno uzrujavati. Nemojte miješati topli i hladni vanjski zrak. Tu se misli i na putovanja zrakom. Promjene tlaka utječu na bubnjiće i vaše uši mogu pobrati neku infekciju. I na kraju, prava bolest je često skrivena u hladnoći. Možete patiti od bronhitisa, sinusne infekcije, meningitisa ili čak astme. Ukoliko je vaše stanje iz dana u dan gore, nazovite doktora.