• Hrana koja poboljšava raspoloženje nije tako sjajna
Hrana koja poboljšava raspoloženje nije tako sjajna
05.11.2014. \\ Zdrava hrana

Za mnoge od nas, pileća juha može smiriti dušu, sir nam popravi loš dan, a čokolada nam poboljšava raspoloženje. Čokolada i sladoled su uvijek bili najbolji kod ružnih prekida veze ili tmurnih dana kada ne želimo vidjeti nikoga. Te namirnice nikako nisu dobre za naše arterije, ali mi sebe i dalje uvjeravamo da imaju ljekovita svojstva za naše emocionalne nevolje. No,možda to uopće nije tako. Jedna studija je pokazala nešto drugo. Sto studenata gledalo je isječke tužnih filmova, pola njih je jelo hranu za bolje raspoloženje, a pola hranu koju vole jesti. Nakon što su završili, istraživači su pitali studente kako se osjećaju. Svatko se osjećao puno bolje bez obzira na hranu koju su jeli. To nismo očekivali.

Imali su još jedan eksperiment sa djecom, na isti način, sam što jedna polovica nije jela ništa. Osjećali su se jednako. Očito je da hrana nema veze sa našim raspoloženjem. Naravno, istraživanja imaju nekoliko značajnih ograničenja. Pratilo se samo negativno raspoloženje i to izazavano tužnim scenama. Drugi studiji su došli do drugačijih zaključka. Naprimjer, jedno istraživanje iz 2011. godine predložilo je da pileća juha pomaže kod usamljenosti. No, istraživači nisu sagledali sve u stvarnim situacijama. 

Ideja da ćemo se bolje osjećati uz određenu hranu zaista je privlačna, ali hrana nema nikakve veze sa našim raspoloženjem. To je vrlo slab psiholođki učinak. Tu hranu koja nam poboljšava raspoloženje je hrana koju smo jeli tijekom djetinjstva i koja nas podsjeća na razna slavlja. Pileću juhu možemo povezati sa našom majkom koja nas je njom hranila kad smo bili mali ili bolesni. To je veza između hrane i sjećanja na lijepe događaje. Pogledajmo video:

Svi mislimo da hrana koja nas podsjeća na dom, učinit će da se osjećamo bolje kada smo lošeg raspoloženja. Ali, ne znam jel ispunjava onu funkciju koju želimo. Znači li to da se trebamo kloniti takve hrane? Naravno da ne, osim ako ne pretjerujemo u njoj.

Povezani savjeti