• 12 najpoznatijih vjenčanica svih vremena
12 najpoznatijih vjenčanica svih vremena
11.02.2015. \\ Brak i veze

Kada se neka zvijezda udaje ili se slavi kraljevsko vjenčanje, tada su časopisi puni tim važnim detaljima, pogotovo prekrasnim i glamuroznim svadbenim haljinama. No, postoje neka vjenčanja i vjenčanice koje će definitivno ući u povijest. Predstavit ćemo vam nekoliko vjenčanica o kojima se dan danas priča.

Prva na popisu je, naravno, princeza Diana. Njenu ekstravagantnu puf vjenčanicu dizajnirali su David i Eliabeth Emanuel. Napravljena je od bjelokosne svile i antičke čipke. Ovo je dokaz kakve su su se vjenčanice u to doba nosile, a nakon njene svadbe, svaka je žena i djevojka poželjela upravo takvu haljinu. Odmah iza nje, na popisu, našla se njena snaha, Kate Middelton čije se vjenčanice svi dobro sjećaju. Dizajnirala ju se Sarah Burton. Moderna haljina od čipke, dugačka čak tri metra pravi je bezvremenski klasik. Nakon nje slijedi Katie holmes koja se za Toma Cruisea udala u Italiji. Nosila je Armani haljinu sa dekolteom u obliku lađe, optočenu Swarovski kristalima te čipkom. Kraljevska obitelj nas ne prestaje iznenađivati. Princeza Elizabeta, davne 1947. godine nosila se izvezenu haljinu od satena sa dugim rukavima. Dizajner je bio Norman Hartnell. Kada se kraljica Victoria udavala za princa Alberta u bijeloj svilenoj haljini sa čipkom, tada neobična boja vjenčanice, započela je tradiciju bijelih vjenčanica. Grace Kelly udala se za princa Rainiera 1956. godine u prekrasnoj čipkastoj vjenčanici te dospjela na popis najljepših i najelegantnijih vjenčanica svih vremena. Danas se haljina nalazi u Muzeju Umjetnosti (Museum of Art) u Philadelphiji.

Jacqueline i John F. Kennedy oženili su se 1953. godine. Mlada je imala vjenčanicu Ann Lowe, a veo na glavi pripadao je njenoj baki. Njihova kćer, Caroline, udala se za Edwina Schlossberga u bijeloj svilenoj haljini Caroline Herrere. Kao nježna vila, Audrey Hepburn udala se u Balmain haljini sa mladenačkim krugom te puf rukavima i cvjetnom trakom na glavi. Marilyn Monre zadržala je svoj sofisticirani stil te se udala u crnom odijelu sa bijelim krznenim ovratnikom. Kada se Biana Jagger udavala za Micka Jaggera 1971. godine, bila je četiri mjeseca trudna sa njihovim jedinim djetetom. Tada je ona bila prava modna ikona te se odlučila bijeli sako te dugu suknju sa velikim ženstvenim šeširom. Dosta neobično je bila odjevena i Yoko Ono kada se 1969. godine udala za Johna Lennona. Nosila je mini bijelu haljinu, bijeli šešir, visoke bijele čarape te obične bijele tenisice.